1. Bergen
 2. Stavanger
 3. Egersund
 4. Hjelmeland
 5. Odda
 6. Voss
 7. Flåm
 8. Lom
 9. Loen
 10. Geiranger
 11. Åndalsnes
 12. Kristiansund
 13. Molde
 14. Ålesund
 15. Sandane
 16. Bergen
1.

Bergen Haugesund Stavanger

210 km — 4 t 45 min — 2 ferger
Varighet: 2 dager

Verdensarvlistede Bryggen er Bergens stolthet, og en vandretur blant smalgangene og de fargerike fasadene er som en reise flere århundrer tilbake til Hansatiden, da klippfiskhandelen blomstret under de tyske kjøpmennene. Like ved ligger den folkekjære Fløibanen, som i 2018 feiret ett århundre med fornøyde passasjerer til utsiktspunktet på Fløyen. Blant øyer og skjærgård går turen sørover på E39 mot Stavanger, og midtveis bør du legge inn et stopp i Haugesund. På Avaldsnes like utenfor byen ligger Nordvegen Historiesenter og Olavskirken fra middelalderen. Den rekonstruerte Vikinggården ligger på stedet hvor mektige konger og høvdinger hadde sitt maktsenter for tusen år siden. Vel fremme i Stavanger bør du unne deg et bedre måltid på en av byens Michelin-restauranter.

2.

Stavanger Egersund

84 km — 1 t 30 min
Varighet: 1 dag

Dagen etter må du vandre gjennom Gamle Stavangers vakre trehusbebyggelse. Besøk det fascinerende Norsk hermetikkmuseum og det nye Norsk grafisk museum, før du tar turen til det moderne Norsk oljemuseum.

Fra Stavanger er det en kort kjøretur til Borestranden som er første stopp på Nasjonal turistveg Jæren. Jæren er gylne sandstrender som strekker seg i flere kilometer, irrgrønne enger delt opp av eldgamle steinmurer og ensomme hvite fyrtårn, og du vil finne mange vakre stoppesteder underveis. Når du når Egersund ved enden av veien kan du overnatte i den lille havnebyen eller kjøre en halvtime lenger sør til idylliske Sogndalsstrand.

3.

Egersund Oanes Hjelmeland

141 km — 2 t — 1 ferge
Varighet: 1 dag

Fra de langstrakte strendene på Jæren skal du nå inn mot fjord og fjell. Når du kommer til Lauvvik tar du fergen over til Oanes. Fra Lysefjordsenteret, i nærheten av kaien, kan du bestille plass på sightseeingbåten fra Stavanger for å oppleve den spektakulære Lysefjorden og seile under den berømte Preikestolen. Vi anbefaler imidlertid å ta turen til Preikestolen. Der er betalt parkering ved Preikestolen Basecamp, hvor stien til det dramatiske fjellplatået starter. Turen tar fire til fem timer med retur, og på veien videre tar sjarmerende hoteller som Verkshotellet, Lilland Bryggerihotell og Høiland Gard godt imot deg.

Preikestolen og Lysefjorden, langs Nasjonal turistveg Ryfylke, er en turistmagnet - ikke uten grunn!|© Paul Edmundson
4.

Hjelmeland Sauda Odda

215 km — 4 t 25 min — 1 ferge
Varighet: 1 dag

Nasjonal turistveg Ryfylke er fylt av kontraster, fra dype fjorder til steile fjellvegger og grønne enger. Noen av høydepunktene langs veien er den prisvinnende Høsebrua og de fascinerende sinkgruvene ved Allmannajuvet i Sauda. Når du fortsetter mot høyfjellet bør du stoppe i Røldal og besøke stavkirken fra 1300-tallet, før du passerer tvillingfossen Låtefossen på vei til Odda og Nasjonal turistveg Hardanger.

5.

Odda Øvre Eidfjord Voss

225 km — 4 t
Varighet: 1 dag

Hardanger er dramatisk og spektakulær, romantisk og idyllisk på samme tid. Langs den stille fjorden ligger små fjordbygder og bugnende fruktgårder, men brølende fossefall og høye fjell er alltid like i nærheten. Ta kjøreturen opp til Vøringsfossen på Nasjonal turistveg Hardangervidda, et av Norges vakreste fossefall og kanskje et av de mest høylytte, der enorme vannmengder faller 182 meter ned i Måbødalen. For aktive reisende med erfaring fra fjell og vidde ligger Trolltunga på topplisten over reisemål i Hardanger. Den tøffe turen til den spektakulære fjellformasjonen tar 10-12 timer med retur, og du bør legge inn to ekstra overnattinger i nærheten for å vandre til platået. På veien til aktivitetsbygden Voss kan du ta et fotostopp ved den imponerende Hardangerfjordbrua.

6.

Voss Gudvangen Flåm

66 km — 1 t
Varighet: 2 dager

De ville fjellene og rafte-elvene på Voss er et valfartssted for naturelskere og eventyrere, og bygda har også en rik kulturhistorie. Det gamle bygdetunet Mølstertunet har 16 bevarte hus som viser byggetradisjoner og livet på bygda for flere hundre år siden, i tillegg til en fantastisk utsikt. Neste stopp er Gudvangen og Vikinglandsbyen ved den verdensarvlistede Nærøyfjorden. Legg også inn et fjordcruise eller en RIB-safari på fjorden, og opplev et av verdens vakreste togstrekk med Flåmsbana.

7.

Flåm Lom Grotli Loen

345 km — 6 t
Varighet: 1 dag

Forbi Aurland kjører du opp den svingete veien til utsiktsplattformen Stegastein. Plattformen er et imponerende syn i seg selv, og med glassfront føles det nesten som å flyte i luften over Aurlandsfjorden. Videre kjører du gjennom månelandskap på Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet, der du kan se snø så sent som i juli på den høyeste delen av fjellet.

Innerst i Sognefjorden ligger nok en verdensarvskatt som du når med den lille bilfergen fra Solvorn til Urnes stavkirke. Kirken står i nydelig kontrast til grønne enger og den knallblå Lustrafjorden, og ser du nøye på det svarte treverket vil du oppdage mesterlige innskjæringer av drager, ormer og andre sagaskapninger. På den smale fjordveien Fv331, eller «Den romantiske vegen» til Skjolden, kjører du forbi Feigumsfossen, Munthehuset og Lerum safthus på Sørheim, før du legger Sognefjorden bak deg og klatrer opp Nasjonal turistveg Sognefjellet. Fjorden virker som et fjernt minne oppe på det ville høyfjellet før du kommer ned til frodige beitemarker i Bøverdalen. Fra Lom er det ikke langt til Rv15 som tar deg til Grotli og Nasjonal Turistveg Gamle Strynefjellsvegen til Stryn og Loen. Fjellveien som binder sammen Vest- og Østlandet ble bygget for hånd på 1800-tallet, og er spesielt vakker på høsten når skogen kler seg i rød og gyllen drakt.

8.

Loen Hellesylt Geiranger

82 km — 2 t 30 min — 1 ferge
Varighet: 1 dag

Loen har tiltrukket reisende i mange år, og før i tiden kom gjerne også engelske rikmenn for å se Nordfjorden og den Briksdalsbreen med hest og kjerre. Den nye Loen Skylift tar deg med til fantastisk utsikt fra toppen av fjellet Hoven på få minutter, og en kort kjøretur fra sentrum av bygda ligger det turkisblå Lovatnet med Kjenndalsbreen helt innerst. En time fra Loen ligger Hellesylt, hvor et cruise gjennom et av Norges vakreste og mest dramatisk landskap venter deg. Fra dekk har du den beste utsikten til Geirangerfjorden og ruvende fjell der gamle gårdstun klamrer seg fast, og brusende fossefall som faller rett ned i fjorden. Når du når Geiranger anbefales en kjøretur til Flydalsjuvet og utsiktsplattformen på Dalsnibba, 1500 meter over fjorden. Her kan du velge å bo på hytter eller stilige hoteller, eller i rolige omgivelser i nabobygdene Norddal og Valldal.

Den nye Loen Skylift tar deg med til fantastisk utsikt fra toppen av fjellet Hoven på få minutter

9.

Geiranger Trollstigen Åndalsnes

87 km — 2 t 30 min — 1 ferge
Varighet: 1 dag

Før du forlater Geiranger, stikk innom Norsk Fjordsenter. Der lærer du blant annet om de geologiske prosessene som skapte fjordlandskapet.

Ørnesvingen er første stopp på Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen, der du får det perfekte bildet av Geirangerfjorden før du fortsetter til Eidsdal og fergen over til Linge. Herfra kjører du gjennom Valldal. Om du stopper her må du smake på verdens søteste jordbær og få med deg en av de mange aktivitetene som tilbys, før du kjører videre oppover mot Trollstigen. Stopp gjerne ved Gudbrandsjuvet og la deg imponere av naturens krefter: elven har gravd seg ned i fjellet like ved veien. Når du når toppen av Trollstigen, bør du ta deg god tid til å utforske utkikksplattformen, et arkitektonisk mesterverk der du skuer ned på hårnålssvingene som bukter seg ned fjellsiden mot Åndalsnes. Tindehovedstaden ved fjorden er utgangspunktet for å gå turen over Romsdalseggen eller ta turen til Nesaksla med Romsdalsgondolen.

10.

Åndalsnes Kristiansund Atlanterhavsvegen Molde

226 km — 4 t 10 min — 1 ferge
Varighet: 1 dag

Den neste etappen på denne reisen går til Mørekysten helt nord på Vestlandet, hvor den utemmede kysten er strødd med tusenvis av store og små øyer, holmer og skjær. Fra Åndalsnes kjører du til Kristiansund, og vel fremme i klippfiskens hjemby kan du finne din favoritt blant mange smakfulle retter. Herfra kjører du sørover til Averøya. Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen starter i Kårvåg og går sørover til fiskeværet Bud. Delen av veien med de spektakulære broene er ca. 8 km lang, og går fra holme til holme helt ute i havgapet. Her kan man ikke være uheldig med været, Atlanterhavsvegen er like fortryllende på en solskinnsdag som når hav og vind viser krefter og bølgene kaster seg mot de åtte broene som knytter Averøya sammen med fastlandet. Parker ved et av utsiktspunktene og pust inn den friske sjøluften før du setter kursen mot det lille fiskeværet Bud og til slutt Molde.

Her kan man ikke være uheldig med været

11.

Molde Ålesund

82 km — 2 t — 1 ferge
Varighet: 2 dager

Molde har jazz, roser og fotball som sine mest kjente attraksjoner. Fra utkikkspunktet Varden, også kjent som Moldepanoramaet, kan du skue utover 222 snøkledde fjelltopper på den andre siden av fjorden før du kjører ombord på fergen til Vestnes i retning jugendstilbyen Ålesund. Byen skiller seg ut med sin helt særegne arkitektur, der de utsmykkede fasadene og tårnene i sentrum stammer fra gjenoppbyggingen etter bybrannen i 1904, da Jugendstilen var det siste nye. Ta turen innom Jugendstilsenteret før du nyter utsikten fra byfjellet Aksla, eller kanskje kan en kajakktur i Brosundet eller en fartsfylt RIB-tur til fugleøya Runde friste?

Utsikt fra byfjellet Aksla i Ålesund|© Samuel Taipale/Visitnorway.com
12.

Ålesund Ørsta Hjørundfjord Sandane

204 km — 4 t 30 min — 2 ferger
Varighet: 1 dag

Kjøreturen fra Ålesund til Hjørundfjorden kan like gjerne kalles et sightseeingcruise. Den ville naturen lot seg aldri temme nok til å bygge tunneler og broer, og på kryss og tvers av fjorden knytter bilfergen sammen de små bygdesamfunnene. Kjør fra Ålesund via Ørsta til Sæbø. På veien kan du stoppe på Ivar Aasen-tunet/Nynorsk kultursentrum, som er et av verdens eldste språkmuseum. Fortsett turen gjennom vakre Bondalen og mot Sæbø, der du tar fergen videre til Leknes. Skarpe tinder rammer inn den dypblå fjorden som fører deg til en av Norges smaleste dalfører: Norangsdalen har mange hemmeligheter for den som stopper opp og ser. På bunnen av Lygnstøylsvatnet kan du fremdeles se den gamle seterveien og grunnmuren av en gammel støl som ble oversvømt av et ras i fjellsiden. Ønsker du et dypere "dykk" i Lygnstøylsvatnet er det mulig å snorkle i vannet sammen med Uteguiden. På Sandane er Gloppen Hotell kjent for sitt fantastiske kjøkken som serverer lokalmat fra fjord og eng.

13.

Sandane Gaularfjell Balestrand

162 km — 2t 30 min
Varighet: 1 dag

Etter at du har passert Byrkjelo og det langstrakte Jølstravatnet kommer du til Nasjonal turistveg Gaularfjellet med sine ville stryk og fossefall. På kanten av fjellet før du kjører ned til Vetlefjorden ligger plattformen med det treffende navnet Utsikten, med fritt utsyn mot dype dalfører og fjell som strekker seg 1500 meter mot himmelen. Riksvei 13 slynger seg nedover fjellsiden til Balestrand, fjordbygda som har sitt helt egne særpreg med flotte villaer i sveitserstil langs fjorden. Her kan du også smake lokalprodusert cider av ypperste kvalitet.

Utsikten, Nasjonal turistveg Gaularfjellet.|© Magnus Furset/Fjord Norway
14.

Balestrand Vikafjell Bergen

195 km — 3 t 40 min — 1 ferge
Varighet: 2 dager

Når du har krysset med fergen til Vangsnes kan du stoppe på Hopperstad i Vik og besøke et av de eldste stavkirkene i regionen, eller handle inn den urnorske godbiten Gamalost fra Vik. Veien over Vikafjellet er ikke på listen over Nasjonale turistveger, men fjellandskapet med gressende sauer og fargerike lyngheier er minst like vakkert. Forbi den velkjente bygda Voss er det ikke langt igjen før du når Bergen ved reisens slutt. Overnatt her, og nyt byen før du reiser hjem igjen neste dag.

Tema

Andre turforslag