Reiserute

  1. Oslo
  2. Gudvangen
  3. Nordfjordeid
  4. Selje
  5. Førde
  6. Bergen
  7. Haugesund
  8. Stavanger
1.

Oslo Gudvangen

333 km — 5 t
Varighet: 2 dager

Vikingskiphuset i Oslo er første stopp på denne reisen, hvor skipene Tune, Gokstad og Oseberg samt vakre treskjæringer og gjenstander er bevart. Deretter setter du kursen mot Gudvangen, og når du kommer til Borgund utenfor Lærdal har du sjansen til å strekke litt på beina og samtidig beundre et av våre vakreste kulturminner. Den svært godt bevarte Borgund stavkirke ble reist rundt år 1180 og ligger vakkert til i en grønn dal. På Borgundsenteret finnes også en utstilling om de arkeologiske utgravningene på Bjørkum, hvor man avdekket over 20 hus, boder og tufter fra vikingtiden.

Etter en lang dag på veien er Gudvangen det perfekte stedet å tilbringe natten, for området har mange opplevelser å by på. Dagen etter starter du i vikinglandsbyen Njardarheimr, som tar deg med tusen år tilbake i tid til vikingenes storhetstid, den gangen fjorden var en viktig transportåre som ble navigert med småbåter og langskip. I vikinglandsbyen lærer du om handel, håndverk, vikingmat og strid, samtidig som du kan prøve deg på øksekast og andre aktiviteter.

Etter besøket venter en tur til Flåm. Øverst på listen over attraksjoner i Flåm står en tur med Flåmsbana. Her kan du velge å ta togreisen gjennom den vakre dalen tur-retur, eller kjøpe en enveis billett og vandre eller sykle Flåmsdalen ned igjen til bygda.

En kort kjøretur fra Aurland ligger Stegastein utsiktspunkt med nydelig panoramautsikt over fjord og fjell fra en helt unik utsiktsplattform i glass og tre.

De norrøne sagaene har gitt gjenklang i lokale tradisjoner i Flåm, og på bryggeripuben Ægir har de tatt inspirasjon i sagnene om jotunen med samme navn. I følge de gamle sagaene var han ikke bare herre over havet, selveste Odin sverget på at Ægir også var den beste ølbryggeren av alle.

2.

Gudvangen Skei

74 km — 1 t 5 min
Varighet: 1 dag

Husk å bestille på forhånd til den neste strekken - du vil ikke gå glipp av den vakre fergeturen på Nærøyfjorden, som står på UNESCO sin verdensarvliste. På den to timer lange overfarten fra Gudvangen til Kaupanger får du en fantastisk utsikt til et av verdens vakreste fjordlandskap, og hold øynene åpne for niser og andre lokale dyrearter mens du passerer små grender og ensomme gårder under de ruvende fjellene. For tusen år tilbake var Kaupanger et viktig knutepunkt, og selve navnet kaupang betyr nettopp handelsplass på norrønt. Sporene etter vikingene ser vi i den vakre stavkirken som ligger med utsikt til fjorden.

Forbi Sogndal går veien videre til bygda Fjærland, en idyllisk liten bygd ved fjorden hvor mange besøkende kommer både for å oppleve naturen og Den Norske Bokbyen, med hundrevis av bruktbøker. Ta deretter turen innom Norsk Bremuseum, et interaktivt museum og klimasenter hvor du lærer om de enorme ismassene som har formet landet vårt. Få med deg et fotostopp ved Bøyabreen før du sjekker inn på Thon Hotel ved bredden av Jølstravatnet på Skei.

Balestrand, et av de mest pittoreske tettstedene på Vestlandet

3.

Skei Nordfjordeid

59 km — 1 t 15 min — 1 ferge
Varighet: 1 dag

På vei til Nordfjordeid tar du en “omvei” til Loen. Loen ligger drøye femti minutters kjøretur fra Nordfjordeid, og her finner du et av regionens mest kjente reisemål. Gondolbanen Loen Skylift tar deg med til toppen av fjellet Hoven i løpet av få minutter, hvor et fantastisk panorama åpner seg. Et gammelt sagn forteller at Hoven fikk navnet sitt etter at Odin sin hest, Sleipner, slo hoven sin borti fjellet og dermed skapte det karakteristiske hakket i fjellsiden.

På Nordfjordeid har man funnet flere vikinggraver som vitner om at bygda en gang var et viktig maktsete, og Myklebustskipet er det største vikingskipet man har funnet rester av i Norge. Det nybygde skipet blir i full skala på 30 meter, og er midtpunktet på det nye kunnskapssenteret Sagastad, bare noen få meter fra Eidsfjorden der skipet seilte for tusen år siden. Blant de interaktive utstillingene får du se, høre og røre vikinghistorien.

4.

Nordfjordeid Selje Svelgen Førde

230 km — 4 t 15 min — 1 ferge
Varighet: 1 dag

Bare en times kjøretur fra Nordfjordeid ligger bygda Selje, som kan skryte av en av verdens flotteste sandstrender like ved. Seljesanden har en noe friskere temperatur enn sørlige strender, men den kritthvite stranden som lyser mot blått hav og grønne enger er minst like vakker. Fra Selje går det daglige båtavganger med guidet tur til øya Selja fra midten av juni til midten av august, og hver lørdag fra mai til juni. Mellom klosterruinene forteller guiden sagnet om Santa Sunniva, den irske kongsdatteren som ble Vestlandets vernehelgen. Legendene fra vikingtiden forteller at Sunniva og følget hennes gjemte seg for Håkon jarl i berghulene på Selja, og omkom i et ras før de ble tatt til fange. Den kristne kongen Olav Tryggvason fant de uskadde levningene etter Sunniva, og reiste en kirke på den lille øya i ute i havgapet til minne.

Etter besøket på sagaøyen drar du videre til Førde via Måløy og Svelgen. I Måløy kan du stoppe og se på spennende gatekunst. Du kjører gjennom et dramatisk kyst- og fjellandskap før du kommer fram til Førde der du overnatter.

5.

Førde Bergen

262 km — 5 t 45 min — 2 ferger
Varighet: 1 dag

En drøy time fra Førde ligger Hyllestad, hvor Kvernsteinsparken - et friluftsmuseum, har blitt bygget rundt de gamle kvernsteinsgruvene. Kvernstein var en ettertraktet eksportvare under vikingtiden og middelalderen, og i parken kan du få en guidet omvisning og prøve aktiviteter for hele familien. En fergetur over Sognefjorden ligger Eivindvik. Under vikingtiden var Gulating på Eivindvik et felles rettssted for Vestlandsfylkene, og utgangspunktet for samlingen av Norge til ett rike. I dag er stedet en vakker park med imponerende skulpturer som minner om stedets historie. Parken er åpen for besøkende året rundt med omvisninger etter avtale.

På vei mot Bergen anbefales en liten avstikker til Lyngheisenteret på Lygra. Det unike landskapet har en historie som strekker seg 5000 år tilbake i tid. Besøkssenteret hvor du kan bestille omvisning er åpent fire dager i uken, og hele året kan du vandre langs stiene i det ville kystheilandskapet.

6.

Bergen Haugesund

139 km — 3 t 10 min — 1 ferge
Varighet: 2 dager

Den gangen vikingene rådet over kyst og fjord var Bergen en beskjeden bebyggelse i forhold til den moderne byen den har vokst til, men de historiske røttene holdes godt ved like. På Bergenhus kan du besøke Håkonshallen som en gang var kongebolig og festhall, og en tur med Bybanen tar deg med til Fantoft Stavkirke utenfor sentrum. En tur innom Bryggen er også høyt på listen for mange besøkende, og dersom det er første gangen du besøker byen bør du vandre gjennom smalgangene og utforske trebyen bak de fargerike fasadene. Her finner du et yrende liv med butikker, museer og restauranter som skjuler seg bak gamle treverk, og løft blikket og oppdag hvor intrikat trehusene er knyttet sammen med trappeganger og overheng. Like ved Bryggen ligger Fløibanens nedre stasjon som tar deg med til byens beste utsikt på få minutter.

Smale sund og godt beskyttede havner langs den langstrakte kysten var strategiske knutepunkt til og med før vikingtiden, og i 3000 år kontrollerte konger og høvdinger skipstrafikken gjennom Karmsundet ved Avaldsnes. Den viktige skipsleia ga stor makt til den som rådet over sundet, og Nordvegen Historiesenter forteller om hvordan Avaldsnes ble Norges første kongesete. Her får du møte seidmenn, skjoldmøyer og norrøne guder, før du vandrer mellom langhus og leidangsnaust på Vikinggarden like ved. Hvert år i juni arrangeres en storslått Vikingfestival her (obs ikke i 2021), der lokale og tilreisende komme for å oppleve spennende aktiviteter og vikingkultur. Fordums konger har satt sine spor i Haugesund, og Olavskirken reist av Håkon Håkonsson vitner om et historisk skifte, da kristendommen gjorde sitt inntog i landet og markerte inngangen til middelalderen. På Haraldshaugen to kilometer utenfor sentrum ligger det imponerende Riksmonumentet på stedet hvor Harald Hårfagre sies å ha blitt gravlagt.

7.

Haugesund Stavanger

82 km — 1 t 30 min — 1 ferge
Varighet: 2 dager

Havnebyen Stavanger har mange monumenter og arkitektur til ære for både nyere og eldgamle tider. Veien som følger i vikingenes fotspor fortsetter til Møllebukta ved Hafrsfjord like utenfor sentrum, hvor det storslåtte monumentet Sverd i fjell ble reist til minne om slaget i Hafrsfjord, da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Enda eldre spor finnes på Jernaldergården på Ullandhaug, hvor det unike gårdsanlegget viser hvordan folk levde under folkevandringstiden. Viking House kombinerer moderne teknologi med eldgammel historie i et Virtual Reality-basert opplevelsessenter.

I Fortidslandsbyen på Landa har arkeologiske funn kunnet fortelle om en historie som strekker seg tilbake til bronsealderen, og du kan delta på spennende aktiviteter og bo i fortidslandsbyen. Besøket på Landa kan gjerne kombineres med en vandretur til Preikestolen, en av de flotteste naturattraksjonene i landet. Ved Preikestolen Basecamp finner du parkeringsplass for den drøyt fire timer lange vandreturen opp til fjellplatået og tilbake. Ønsker du en mer avslappende tur kan du ta et cruise på Lysefjorden fra Stavanger sentrum. I tillegg til å seile rett under Preikestolen får du se fossefall, veiløse grender og fascinerende steinformasjoner i bergveggene.

Har du tid før hjemreisen kan du besøke Norsk Oljemuseum, før du spaserer mellom de sjarmerende trehusene fra 17- og 1800-tallet i Gamle Stavanger, og Arkeologisk Museum har fascinerende gjenstander fra vikingtiden som stammer fra vikingenes tokt til De britiske øyer.

Det storslåtte monumentet “Sverd i fjell”, til minne om da Norge ble samlet til ett rike

Tema

Andre turforslag